Tuesday, September 16, 2008

pelvic inflammatory disease




ini suma hanis harlida punya pasal.kalau dia tak naikkan soalan ni,mesti aku tak terpk,hormon boleh menyebabkan PID tak?then aku goreng makcik ni berdasarkan logical thinking aku yg semakin tak betul.dengan yakin aku cakap,boleh.yela kalau progesteron tinggi,sure mucus bertambah tebal,nanti susah la infectious agent serang the upper genitalia part,so takde infection~~tapi bila recheck balik,tak pernah come cross pun pasal hormonal factor~~so someone,please correct my thinking,so that aku takkan rasa bersalah atas ajaran mak pin kepada si nenek hanis ini~~

pelvic inflammatory disease(PID)
bila bercakap pasal PID,organ yang terlibat ialah cervix,uterus,Fallopian tiub and ovary.dalam kata lain,upper genital tract.
macam mana boleh dapat PID?
bila sebut pasal inflammation,selalunya ada kaitan dengan infection.infection dekat these organ akan menyebabkan PID.tapi sapa yang bagi infection?infection ni berlaku disebabkan ascending infection from endogenous normal flora dekat lower genital tract ataupun sexual trasmitted infection.
ok,bila inflammation tu dah berlaku,mula-mula dekat cervix,pastu endometrium and lastly dekat Fallopian tube.Bila jadi dekat kawasan sini,inflammatory cells akan invade sampai submucosa layer,and akan cause pus exudate dekat dalah tube.bila jadi cmni,nanti akan ada tubal adhesion.plus,inflammatory cells akan terus invade sampai serosa layer..lama-lama akan ada peritubular adhesion, dan banyak lagi la...


complications of PID


dan yang penting bila org tu dah dapat PID,signs and symptoms dia adalah:
  • fever
  • lower abdominal pain
  • abnormal vaginal discharge
  • irregular menses
  • cervix tenderness(bimanual examination)

bimanual examination

kenapa kita perlu risau akan PID?

sebab bila dapat PID,let say kalau dia dah rosakkan banyak tissue,nanti akan menyebabkan uterus kita rosak,kena buang uterus(hysterectomy) pastu nanti bila takde uterus cmna nak mengandung.takke mandul nanti.selain tu,sebab ada adhesion byk sangat,nanti boleh dapat ectopic pregnancy.and perempuan tu akan experience pelvic pain!!!wah~~~sakitnya..

p/s:pelik la block o&G,asyik belajar pasal perempuan je,lelaki takde masalah ke?patut la banyak pakar sakit puan,sikit je pakar sakit tuan,kalau ada byk sure depa jobless~~

rujukan:http://www.afraidtoask.com/STD/pid.html

1 comments:

DhiYa' said...

hehehe~
sure jobless ena?

Post a Comment

 
Copyright 2009 ainaa ismail. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan