Friday, October 31, 2008

leptin deficiency

hyposecretion of leptin make me think of :

  1. jagung bakar
  2. brokoli rebus cicah sambal belacan
  3. mutabak ayam panas
  4. sambal tempe rangup
  5. keropok lekor/ikan panas
  6. ayam masak madu
  7. and many more suppose to be=p

aggravated by hujan lebat dan angin yang menyejukkan,

my appetite memang sangat increase,tapi makanannye enggak ada

kan bagus kalau pasar malam or setiap kedai makan ada delivery service=(

diabetes mellitus

(arrow)islet of Langerhans contains beta cells that secrete insulin


diabetes mellitus atau nama famousnye adalah kencing manis.(famous ke?=p)
well,it happend mainly because high glucose level in theblood.but why?kan ada insulin dalam badan yang mengawal kandungan glucose dalam badan.*wonderpet memberikan bantuan*

b4 we move,well,kencing manis ni ada banyak jenis,type1,type 2 and also gestational diabetes.sebenarnya ada banyak lagi,tapi malas nak amik tau.





  • diabetes type 1
  1. diabetes ini berlaku disebabkan oleh pancreatic beta cell yang menghasilkan insulin telah rosak disebabkanoleh autoimmune activity,ada antibody dalam blood yang telah merecognizekan beta cell sebagai foreign.maka,insulin yang berkurangan akan menyebabkan cell tidak dapat menggunakan glucose.
  2. selalunya berlaku pada young age and orang yg kurus,and also perempuan(autoimmune selalu kena orang perempuan)
  3. oleh sebab insulin takde,so rawatan yang paling sesuai adalah exogenous insulin
  • diabetes type2
  1. ini berbeza dengan type 1.dalam kesni,dia berlaku dalam orang yg gemuk,old age,pastu smoking,sedentary life style.
  2. bila orang tu gemuk,dalam badan dia adabanyak free fatty acid.metabolism of free fatty acid akan menghasilkan cytokine contohnye adiponectin dan juga leptin.kekurangan adiponectin dan juga lebihan leptin akan menyebabkan insulin resistance develop.
  3. so bila ada insulin resistance,glucose lagila banyak.pastu si beta cellakan hasilkan banyak insulin,sampaila dia exhausted.lama2 beta cell pun fail.(beta celldysfunction)
  • gestational DM
  1. berlaku pada orang yang mengandung.
  2. detail,baca dekat sini

http://ainaaismail.blogspot.com/2008/08/gestational-diabetes.html

p/s:i wish to write more,tapi macam banyak pula...

Thursday, October 23, 2008

wei!!!!!!!!!!!!!!
dah check tarikh raya haji ke?
8-9 dec 2008
hari isnin ngan selasa tu
macam mana nak balik makan daging kurban?
*sigh*

Wednesday, October 22, 2008

prof dr jafri malin

i found this article

sangat menarik lagi tertarik

prof dr jafri malin

i wish i could be like him

i saw him once but till now,never had a chance to talk

pray for me!

thanks=p

Friday, October 17, 2008

merdeka!

anis

ijat

"mereka sudah habis exam and now on cuti mode"

abah,ena nak balik!!!!!!!!!
sini,tension=(


sayang!

ena dan marni=p

bersama ahli PNM dan gadis arab=p


orang kuat PNM disamping penghuni dm4/112


cikmai,mas dan ena

MEDDEN 3rd year

"semoga susah dan senang kita harungi bersama"

selamat berjaya sahabat!

acromegaly or gigantism

bila sebut pasal gigantism,teringat zaman sekolah diri,ada sorang budak ni tinggi sangat,and ena pernah dgr budak laki panggil dia giant=(.Ala takat ketinggian dia tu,bila dia p overseas,orang akan tgk normal je=(

kaki besar

acromegaly or gigantism berlaku disebabkan excess growth hormone dalam badan.hal ini berlaku disebabkan oleh:

  • tumour of hypothalamus(increase GHRH secretion)
  • pituitary adenoma(increaseGH)
  • ectopic GH(small lung ca produce GH)

apabila GH terlebih didalam badan,hal ini akan menyebabkan increase in growth of bone and soft tissues.plus,GH also influence the metabolic effect

increase in growth of bone and soft tissues

  • enlarged hand and feet
  • frontal bossing(prominen supraorbital ridge)
  • organomegaly(liver,heart,spleen,thyroid,kidney,colon)
  • progantism(protrusion of the jaw,and spacing between teeth,lead to difficulty in chewing)
  • enlarged nose,tongue and lips
  • skin tags at the armpit
  • carpal tunnel syndrome(proliferation of the soft tissue compress the nerve->numbness)

metabolic effects

GH is anti insulin hormone.it promotes protein synthesis,increase fatty acid utilisation and also gluconeogenesis.therefore,it will cause GH induced insulin tolerance

  • increase glucose level(DM)
  • use ketone as sourceofenergy(diabetic ketoacidosis)
  • hypertension

hyperprolactinemia

increase GH will cause increase prolactin.high prolactin will cause:

  • gynaecomastia
  • impotence,loss of libido.amenorrhoea(inhibit FSH and LH secretion)

pituitary adenoma compress the optic chiasm cause bitemporal hemianopia.increase intracranial pressure cause headache.also obstruct the CSF,edema of optic dics,lead to papilloedema.

investigation

  • GH level after giving OGTT(GH release in a pulsatile manner)
  • IGF-1 level
  • MRI

treatment

  • surgery(remove the tumor)
  • radiation(less effective)
  • dopamine agonist(bromocriptine)-prolactin inhibitor
  • somatostatine(octreotide)-reduce GH
p/s:http://odelrio.blogspot.com/
(blog seorang pesakit acromegaly,let's support them=p)

"selamat belajar"

Sunday, October 12, 2008

Nikmat: Gembira vs Sedih

Hadiah buat hati. Bila nikmat kegembiraan dipulangkan semula oleh Dia.. alhamdulillah
Kadangkala, ujian bukanlah sekadar tarbiyah untuk kita mengenali hakikat sabar dan husnuzzon dgn takdir Allah. tetapi sebenarnya, Allah ingin mengajar kita supaya mengenali nikmat gembira. Ada manusia yang sentiasa hidup gembira, hingga terlupa untuk mensyukurinya di atas keterbiasaannya dalam menerima nikmat gembira dari Allah. Sepanjang hidup yang gembira, berhak untuk Allah campakkan sedetik masa dengan musibah buat hati merasa sedih, resah, gundah gulana.
Tetapi, Rasulullah ada menyatakan:
"kepelikan orang mu’min itu, tersenyum bila mendapat nikmat, dan tersenyum juga bila mendapat musibah"

Memang benar, fitrah. Hati merasa sedih, ingin menangis, ingin meratap, merayu dan sebagainya. Tetapi, bukankah kita ingin menjadi ‘mukmin’ yang Rasulullah highlightkan dalam hadith baginda? Justeru, tersenyumkah kita tatkala menjemput kehadiran musibah? atau menyambutnya dengan ratap tangis?

Terhentikah pelayaran bahtera dakwah apabila ditambah kerosakan pada layarnya? Tidak sama sekali. Berpuluh-puluh yang datang, bukan sekadar mengganti layar, tetapi menambah enjin pada bahtera, supaya dapat bergerak lebih laju, lebih efektif, lebih efisyen. Begitu juga kita. Terhentikah risalah dakwah yang kita agung-agungkan selama ini, bila musibah dan ujian datang menimpa? Bukankah ini peluangnya untuk kita melancarkan lagi perjalanannya? Mujahadah yang menabahkan hati, mencekalkan jiwa, mampu menjadi faktor pembakar semangat dan penyegar azam baru untuk bergerak lebih laju dalam bahtera dakwah. Kalau dulu kita hanya jadi tukang cuci bahtera, himmah aliyah menjemput kita melangkah laju ke depan untuk menjadi pengemudi bahtera.

Sabarkah kita dalam menanggung musibah yang Allah takdirkan untuk kita menghadapinya. Benar, kadangkala kita sendiri takut untuk menghadapinya, tetapi.. telah Allah nyatakan:

Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya.
(Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir. (2:286)

Ya, sememangnya Allah Tahu! musibah dan ujian ini mampu kita tanggung. Tiada apa yang perlu kita takutkan melainkan takut pada murka dan azabNya. Terus melangkah berani selayaknya Saidina Umar.. Innallaha ma’ana! (sesungguhnya Allah bersama kita)

Kalau dulu kita sudah lali dgn nikmat gembira, kita sendiri tidak terasa lagi sebenar-benar rasa nikmat tatkala dicampakkan rasa gembira. Tetapi, bila hati diuji bertalu-talu, bila rasa payah dan resah menyeliputi.. Indahnya ‘gembira’ yang Allah campakkan. Tersenyum tak sudah atas nikmat yang dihadiahkan. Namun setelahnya, kita belajar.. untuk berhati-hati ketika gembira. Bukan hanya gembira yang ada dalam perancangan kehidupan dunia. Sesekali ujian kan datang semula menyinggah. Memeriksa khabar hati yang sekian lama tersenyum kerana gembira. Ujian kan datang lagi.. untuk melihat, tersenyumkah juga hati kita tika menyambutnya? Sungguh, ini tarbiyah kehidupan: tersenyum pada musibah, menyambutnya dengan 100% husnuzzon pada Allah.

Ratap tangis dan lemahnya manusia yang menanggung Islam takkan mencalarkan perjalanan risalahnya, kerana ratap dan tangisnya hanya ketika bersama Allah, dihadapanNya, di atas sejadah.

Doa Rasulullah di dalam satu hadith baginda:
Wahai Tuhanku, aku bermohon kepadaMu rasa takut kepadaMu di dalam rahsia dan terang, aku bermohon kepadaMu perkataan yang benar di waktu marah dan redha, dan aku bermohon kepadaMu bersikap sederhana di waktu fakir dan kaya.

wallahualam, semoga hati-hati ini terus cekal, tabah.. bukan sahaja dengan kekuatan mujahadah, tetapi kerana kekuatan ikatan ukhuwah islamiyah..
copy from:

Saturday, October 11, 2008

selamat hari lahir aiman

" selamat hari lahir aiman"
sayang kamu!

Thursday, October 9, 2008

stretch reflex

stretch reflex

yesterday,hanis asked me question regarding the reflex.sigh*she always make me think twice and i need to double check my understanding.

so,this entry is dedicated to hanis,ceewahhh=p

b4 we discuss in detail,we need to know that the muscle consist in extrafusal muscle and also he muscle spindle.the muscle spindle contain 2 chains,nuclear bag chain and also nuclear fiber chain.
this two chains are innervated by Ia and type II nerve fiber.(they are sensory)

the motor neuron for the intrafusal muslce is gamma efferent and for the extrafusal muscle is alpha motor neuron.



inverse stretch reflex


monosynaptic reflex

so bila ada strecthing of the extrafusal muscle(bila tapping the knee dalam knee jerk),muslce spindle will also stretch.So strecthing ni akan menyebabkan muslce spindle become slender.more slender,more firing rate of Ia and type II nerve.so this axon ni akan bawak impulse pegi dekat post horn of the spinal cord.bila sampai dekat spinal cord,this nerve akan ada 2 kerja.satu dia akan innervate directly to the motor neuron which is gamma efferent.so gamma efferent akan menyebabkan intrafusal muslce contraction.bila intrafusal muscle contract,extrafusal muscle pun akan ikut contract.satu lagi,the Ia nerve akan synapse dengan internuclei yang mana this akan synapse plak dengan nerve yang innervate antagonist muslce.so gamma efferent yang innervate that muslce akan menyebabkan relaxation.so sebabtu dalam knee jerk,agonist contract,antagonist relax=P

terlupa plak,selain Ia innervate dekat spinal cord,dia jugak akan hantar maklumat to the CNS,mainly to the medulla.kira macam nak check betul ke tak movement yang dia buat.kalau tak betul dia akan hantar motor neuron untuk innervate the alpha and gamma efferent untuk buat kerja yang sepatutnya.and also,kalau that muslce over contract,kalau tak kawal boleh fatigue muslce tu.so apa yang kita akan buat?dekat tendon,ada satu receptor,namanya golgi tendon.so kalau ada overstretch,golgi tendon akan hantar maklumat melalui Ib afferent.ini akan synapse dengan internuclei,yang mana akan inhibit agonist muslce,and cause contraction of antagonist muslce(so agonist akan relax,antagonist akan contract plak)

p/s:harap membantu pemahaman kita semua,kalau salah tolong cakap ye=p

Wednesday, October 8, 2008

persatuan nenex mantap!

[persatuan nenex mantap]
presiden:ainaa
naib presiden:faten
setiausaha:munirah
bendahari:eja
excos
perhubungan luar:dila
pengangkutan:hanis
makanan:ckb
tugas-tugas khas:azizi shaukani
"kronisme bukan demokrasi"
persatuan yang takkan ada agm,
tak payah buat paper work untuk wat apa2 program
aktiviti pertama persatuan
[operasi menyerang rumah aiman dan anis duha]
hahahahahahahaha
p/s:di saat kebuntuan CNS

Tuesday, October 7, 2008

lower motor neuron lesion at face




this diagram explain why the upper motor neuron(UMN) lesion spare the upper part of the face but the lower motor neuron (LMN) lesion paralyse the whole part of the face.To understand better,pay attention to the corticobulbar pathway,so u will understand!

p/s:thanks to azhar for the diagram!

"happy study"
try to fall in love with you=P

Monday, October 6, 2008

zillion of congrats!






Sunday, October 5, 2008

malam raya =P

bersama megat taufik yang senget!

ena,anis,ijat,cousins and aunts

turn ad masuk gambar plak

stok bunga api dah habis =P


ad dan ena


taufik sibuk nak main,tak padan kecik =P

"selamat hari raya"
-maaf zahir dan batin-


p/s:sepupu sepapat sedara mara berkumpul berbuka bersama pada malam raya di kulim =P





Saturday, October 4, 2008

selamat hari lahir syira~~

video

selamat hari lahir syira =P

 
Copyright 2009 ainaa ismail. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan