Sunday, November 23, 2008

anis!

tak perlu kut muka macam ni

bila semangat rajin datang=p



serius,macam bibik.good job anis!
=p

Friday, November 21, 2008

bila dia mula ber'HATI KECIL'

apa yang akan kita buat kalau kita kecil hati dengan orang?MEMAAFKAN adalah satu benda yang pasti.tapi,mampukah kita melupakan apa yang telah dilakukan?untuk melupakan akan mengambil masa juga,bukan 1 atau 2 saat je dah hilang kan.

different persons may act different ways.and one of my collegue,she will try to avoid from meeting that person,or kalau jumpa mungkin bila bercakap tak seramah sebelumnya.but bila dia act mcm tu sebenarnya bukan la dia marah/berdendam/sekutu dengannya,tapi sebenarnya dia sedang lakukan SUPPRESSION defense mechanism.dia nak lupakan je masalah tu.so janganla kecil hati kalau dia tak cakap.kalau asyik ganggu dia time tu,sure dia asyik ingat and the anger might comeback.kan lagi susah=p.things will become better when everrything is back to normal.when?when that person kembali peramah semula=p
p/s:entah betul entah tak=p

Wednesday, November 19, 2008

stress mania is back

semua orang ada masalah masing-masing.dan mungkin setiap orang menghadapi masalah yang sama dan juga berbeza. Tidur juga adalah satu masalah.Tidur berlebihan atau kurang memang membawa satu masalah yang memberikan impak yang besar pada kehidupan kita.Sebab tu kalau apa-apa yang kita kena buat,perlulah dalam linkungan yang normal.kalau kita dah deviate sure kita dah experience abnormal behaviour kan.

dr irfan dari jabatan ORL pernah cakap, Allah suruh kita bersederhana dalam semua hal,maksudnya tak lebih atau pun kurang.dalam kata yang ringkas,setiap tindakan itu adalah wajar dalam norma-norma kehiduapan manusia la kan=p

apabila kita dilanda masalah,tak kisahla stress or big problem, apa tindakan kita?adakah kita terus menyelesaikan masalah itu ataupun kita tunda sebentar untuk selesaikan masalah tu?apabila seseorang tu nak selesaikan masalah,kita kenali tindakan tersebut sebagai coping mechanism. tapi bila orang tu delay,tapi dalam masa yang sama nak kurangkan the anxiety,kita kenali sebagai defense mechanism.

apa defense mechanism yang paling bagus untuk kita semua,bila kita tak mampu nak cope dengan stress tapi kita nak kurangkan perasaan anxious tu?the best ways are like below:
  • supression

sesetengah orang akan kurangkan anxiety dengan tidak mahu berfikir masalah tu.contohnya,bila dia ada masalah,dia akan duduk diam-diam,tak nak orang ganggu.sebab bila orang ganggu,orang mungkin akan mengingatkan dia akan masalah tersebut.

  • humor

kita pernah dengarkan "laughter is the best medicine".

  • sublimation

but among all,i like this way.orang yang stress akan salurkan stress dia kepada something yang bawa manfaat untuk diri dia.contonya,bila dia takde mood belajar,dia akan buat benda lain yang bermanfaat.contohnya basuh and ironbaju,kemas bilik or surfing the net,cari tazkirah yang bermanfaat.

dulu before professional 1,a girl told me,if u dah penat/stress belajar,jgn sesekali tidur,baik pegi basuh baju.itu lagi bagus.tapi rasanya lagi bagus kalau baca al-quran, itu lagi menenangkan.

"Dengan mengingati Allah,hati akan menjadi tenang."

cara kita mengingati Allah melalui berzikir,solat,baca aLQUran atau berfikir tentang ciptaan alam.setiap orang berbeza.tapi sebenarnya kita dah salurkan stress kita ke jalan yang membawa kebaikan kepada kita kan. antara sedar atau takje=p

"HAPPY STUDY"

[SELAMAT DATANG KE BLOK PSIKIATRIK]


Monday, November 10, 2008

everything is over!

clap!clap!clap!
thousands of clap
congrats ijat!
ena sangat berbangga punya adik seperti kamu =p

ijat di pertunangan acu

[cfcs is over]

video

[cns also over]

 
Copyright 2009 ainaa ismail. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan