berikut adalah teknik-teknik untuk membuat kuah laksa daripada tukang masak yang tak reti sangat.InsyaAllah jadi,tapi sila baca bismillah untuk mengelakkan pembaziran sekiranya tidak menjadi
bahan-bahan
- setengah kati ikan sardin/temenung
- 2 biji bawang besar
- cili giling/cili boh
- 2 batang serai
- garam secukup rasa
- beberapa keping asam keping
- air
- daun kesom
- sedikit belacan
cara membuatnya
- ikan yang telah dibersihkan akan direbus sehingga masak bersama beberapa keping asam keping dan juga sedikit garam.
- setelah siap direbus,asingkan isi dan juga tulang ikan.
- isi-isi ikan yang telah diasingkan akan diblendkan,seterusnya masukkan ke dalam periuk.
- kemudian blendkan tulang-tulang ikan.Hasil pemBlendan itu akan dimasukkan ke dalam periuk.Sila tapis dahulu untuk mengelakkan serpihan-serpihan tulang bercampur di dalam periuk.
- Kemudian blend kan juga 2 biji bawang besar dan masukkan ke dalam periuk
- masukkan3 camca besar cili giling atau cili boh(kalau nak pedas,tambah lagi)
- Masukkan juga 2 batang serai.
- masukkan air lebih kurang 500 ml ke dalam periuk.Kalau pekat,sila tambah air lagi.Dan juga asam keping rebusan ikan tadi juga dimasukkan ke dalam periuk.Masak sehingga mendidih.
- Setelah mendidih,masukkan daun kesom(daun yang bubuh masa masak asam pedas tu),sedikit belacan dan juga garam secukup rasa.Akhirnya,siap!
resepi ditulis untuk sahabatnya yang ingin memasak laksa!!InsyaAllah,menjadi=p
0 comments:
Post a Comment