Wednesday, December 3, 2008

aurat=p


dan katakanlah kepada perempuan yang beriman,"Hendaklah mereka merendahkan pandangan dan menjaga kehormatannya,dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasannya kecuali apa yang biasa dinampak daripadanya dan hendaklah mereka tutupkan tudung ke dadanya janganlah mereka menampakkan perhiasan..."


an-nur:31


sebagai umat ISlam yang menjadi hamba kepada Allah s.w.t,sebagai seorang perempuan sememangnya kita diwajibkan menutup aurat ketika berhadapan dengan bukan muhrim.Tiada siapa yang boleh meningkah perintah tersebut.Dan sesungguhnya,sudah menjadi tanggungjawab kita untuk memberikan peringatan terhadap diri sendiri dan juga masyarakat sekeliling mengenai perintah tersebut.Manusia mudah lupa dan kita juga sering terlupa.

seorang pentazkirah berkata,"sebagai perempuan diwajibkan kita menutup aurat kecuali tangan dan rambut".Ya,mungkin dia tersasul atau mungkin dia menyindir.Hanya Allah yang tahu.

In my opinion,untuk bercakap tentang aurat wanita,untuk menasihati seorang wanita menutup aurat,biarah orang itu dikalangan kaum wanita itu sendiri.Bukankah mereka lebih memahami keindahan bertudung itu.Masayrakat lebih mudah percaya atau mendengar dri orang yang lebih berpengalaman.Rasanya,kaum Adam perlu memberi penekanan mengenai aurat dikalangan lelaki sendiri. Masih ramai kaum Adam disekeliling kalian yang memakai short ketika bermain bola.Adakah ketika kalian menonton world cup,piala FA etc,kalian melihat bola,tanpa terlihat kaki yang menendang bola?

p/s:Maaf andai terkasar.Rasa mual melihat orang perasan bagus,walaupun baru ada ilmu yang sedikit.peringatan untuk diri sendiri juga=p

12 comments:

lukachikuto said...

ena, 200% setuju dgn en3 ni! pliz, day after day, i found dat they are more annoying....but i must learn to just ignore them.

~things dat hurt my fren will hurt me too~

Hamba Allah said...

Tak dengar dari dua belah pihak so x bley bg judgement... maybe ape yg dickp pentazkirah tu lain tp isu diperbesrkan.mklmlah isu sensitif ni..

.............. said...

thanks for the comment=p

yup,i know,they tell us the goodthing,but in the wrong way.that's all.

`Aainaa Nur Raihana Abdullah said...

ainaa.. stelah baca blog si pentazkirah.. aku dapati benda ni dtg dr kaum Hawa gak.. erm~ aku mmg jahil bab2 agama ni.. tp aku rasa, apa yg ko ckp tu.. is much true.. mmg kaum Hawa lebih berhak memberi tazkirah berkenaan isu2 spt ini kerana lebih memahami.. bukan nak perli.. but at least, we know how to cover our knee :)

.............. said...

yup,we dont blame the content.mmg tak dinafikan apa yg dia ckp suma tu betul,tapi mngkn disebabkan kesilapan yg kecil,membuatkan ramai berkecil hati.

so,cadangan yang lebih sesuai,biarlah kaum hawa yg memegang hak itu.dan kita,dari golongan yang jauh,teruskanlah berdoa,lebih bagus daripada tidak berbuat apa2=p

biarlah,apabila bertalk,pilihlah tajuk yang umum,seperti adab bersahabat,hikmah solat jemaah dan sebagainya.

terima kasih kepada pentazkirah,yang mendengan luahan hati kami dgn terbuka=p

Anonymous said...

assalamua'laikum

ena..perasan x..kita cepat sgt melatah bila diri kita ditegur..
lebih2 lagi kalo apa yg ditegur tu kena pd diri kita..mcm2 defense mechanism yg kita apply juz to get well n console our heart..

cuba renung balik dlm diri kita semua..
masing2..boyz or girls..
masing2 ada kelemahan..
masing2 ada kekurangan..
dan masing2 bertanggungjawab utk memperbetulkan..
dan masing2 akan dipersoalkan di hadapan RABBUL JALIL nanti..ttg segala perbuatan samada..kesilapan..teguran..or sindiran dsbgnya..
so buka hati..terimalah seadanya..tak kira samaada kita adalah golongan yang ditegur..atau yang menegur..atau yang mendengar proses teguran tersebut..sama2lah berlapang dada..wallahua'lam

.............. said...

tau tak pa=P

my defense mechanism-sublimation,where i express my tak puas hati dekat sini.and im so thankful,the pentazkirah terimadgn terbuka

thanks by the way=p

tak sangka ada org respon=p,medical part sorang pun tak komen,penat je baca that disease!

hehehe

Dr_Mawardi said...

i'm totally agree that not only girlz yang perlu berwaspada dgn aurat, malah lelaki juga.. bukan sikit kat nurani nie yang x tutup aurat.. yang non-muslim nie usah ckp lah, but yg muslim nie..

buntu fikir mcm mana nk sampaikan mesej pd mereka..

1 more thing, the pentazkirah memang selalu tersasul.. so don't blame him.. hehe

DhiYa' said...

em...
let girls do tazkirah for girls.
klw yg bg tazkirah tu ckp dgn lembut, menyentuh hati dan perasaan, kesannya lain.
i'm very dissapointed wif yesterday's tazkirah.

by the way, aurat masa tu ape??

.............. said...

my dear friends,
frankly speaking,thanks for reading my blog especially this entry.

me,aina and faten,we didnt mean to hurt anyone,we just felt disappointed about "that'only.not more than that.

but things wont change if we kept saying the samething,either me or you people.stop blaming people.

yup,it started with me when i posted this entry.But the decision bukan mcm makan kacang.i think few times,do/dont,and lastly,berani jugak aku ni.Mungkin ada yang tak puas ati,setiap org ada perception masing2=p,tapi tgkla dari sudut positif.msing2 dh suarakan isi hati.and if the respected excos read,i know they will make few changes for better resultskan.InsyaAllah,good luck people=p

p/s:bak kata azizi,my blog dah konroversi la pulak,hehehe

`Aainaa Nur Raihana Abdullah said...

frankly speaking, sy dah tawar hati utk mendengar tazkirah keras yg diadakan dalam dk. bukan sahaja menyebabkan api kemarahan yg membuak2, bahkan sy telah hilang respect kpd si pentazkirah. learn the lesson.. kalo this thing become annual thing yg menyebabkan kt semua bertekak [memandangkan tahun lepas juga telah berlaku perkara yg sama], better gunakan cara yg lebih halus dan berhemah.. mmg x dpt dinafikan, setiap manusia ada kesilapannya yg tersendiri. tapi kesilapan adalah untuk menyedarkan. bukan untuk dibiarkan berlalu tanpa mengambil iktibar. kerna jika dibiarkan berlalu, maka perkara yg sama akan berulang. dengan itu, saya berharap agar para pentazkirah menggunakan cara yg lebih berhemah dalam memberikan nasihat. janganlah kerana tabiat selalu tersasul dijadikan sebagai alasan bahawa manusia tidak terlepas dari melakukan kesilapan. please learn the lesson. Wassalam.

Jacknaim said...

Salam.

That’s a lot of arguments here. Well, honesty I apologize for what happen and I’m open to critic. If u’ve any suggestion on how to make it better then u may email me or drop words in my blog. Or can even gt me because the feedback u give may improve my talk later on. Besides, I don’t know what’s the meaning of my tazkirah and other tazkirah being ‘Keras’.. And u may also give ur suggestion regarding thing bout Tazkirah-InshaAllah I’ll tell the person in charge for the improvement. Maybe someday, you all can give it too. You all seem to have lot of knowledge far better than me. I’m still learning, do not know much.

I hope this thing did not become a big issue and settle here. And no need of back bitting. As I mention before, any dissatisfaction or critic may go straight to me and no need for gossiping behind me. For me it is better for all of us.

May Peace and Bless from Allah be upon all of Us. Ameen

Post a Comment

 
Copyright 2009 ainaa ismail. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan