Thursday, September 11, 2008

sekadar muhasabah diri

muhasabah diri

Semalam adalah hari yang sangat memenatkan.Setelah penat menunggu di labour room untuk melihat live spontaneous vaginal delivery dan akhirnya alhamdulillah,Allah memberikan peluang untuk melihat sendiri kesakitan ibu melahirkan anak,walaupun tak pernah rasa,bak kata orang berat mata memandang,berat lagi bahu yang memikul~~(aiy0oo ada kaitan ka ainaa?)Perasaan cemburu sangat membuak-buak apabila mendengar cerita sahabat-sahabat yang lain yg telah pun melihat Caeseran operation.Yup,saya sangat jeles dengan mereka sehingga terbawa-bawa dalam mimpi.And in my mimpi,that operation just occur in front of my room,tipu la wei,mana ada operation dalam keadaan tak sterile =(.Tapi aiman cakap cemburu sebab pelajaran takpa~~





macam baby betul je



Ok,semalam memang sangat penat sehingga selepas terawikh,aku telah syahid di katil ku sendiri.Sedih tu Allah je yang tahu,plan nak bangun pukul 3,bajet nak belajar time tu,tapi disebabkan diri ini lemah melawan nafsu tidur,akhirnya pukul 430 baru terjaga.Memang sangat menyesal.Tapi bila fikir dari sudut positif,at least aku bangun awal dari hari-hari sebelumnya.At least,aku ada kesempatan untuk bersahur dan sedikit masa untuk belajar walaupun tidak banyak.Ya Allah,kenapala manusia selalu menyesal akan apa yg dia tak dapat,tapi tak pernah bersyukur dengan nikmat yang dia terima.

Jazimah cakap,baik bersyukur dengan nikmat nyawa yang Allah bagi bila kita bangun pada hari seterusnya.Ada orang yang mungkin tidur sampai tak bangun-bangun langsung.Dan kita seharusnya bersyukur kerana masih bangun sebagai seorang Islam,seorang yang mampu menunaikan ibadah pada bulan puasa ini.Bersyukur untuk itu Aina!Tapi umat Islam termasuk diri sendiri ini pelik,mungkin sebab dah terpedaya dengan keseronokkan dunia kut.so selalu rasa menyesal pada benda yang remeh temeh



alhamdulillah,the baby already born!



Bak kata farah marzuki”Ramadan adalah bulan yang tidak diminati orang di dunia,tapi orang di dalam kubur sangat menanti-nantikan bulan ini”.And Aiman mardhiyah cakap,kita selalu menyesal bila kita kehilangan sesuatu benda,tapi bila kita ada benda tu kita tak pernah nak hargai.Munirah pernah cakap,pernah tak suatu hari,Allah izinkan kita bangun awal,boleh je nak buat solat tahajuh etc,tapi kita sambung tidur.Tapi next day bila kita azam kita nak berubah,Allah mentakdirkan untuk kita tak bangun ataupun kita tak berkesempatan untuk solat.Perasaan menyesal memang sangatlah ada pada waktu itu,tapi kita tak pernah nak mengambil pengajaran,tapi kita buat benda yang sama pada masa akan datang.Bukan untuk bertazkira kepada orang,tetapi sekadar untuk mengingatkan pada diri sendiri.

p/s:tahun ini merupakan tahun paling mencabar untuk syira and me!go syira!!!!!!and go go to my study group mate juga~~~~

saya sangat sayang kamu suma!

2 comments:

syira said...

yeay! ena dah dpt tgk baby lahir. bestnyeeeeee! nways, entry ini membuatkan saye sedar. terimekasih. huhuhu

.............. said...

yup,alhamdulillah!best syira~~~

u should join us!sapa nak,mai sini!

p/s:regarding ur message,ntahla tapi sekarang dh stable~~

Post a Comment

 
Copyright 2009 ainaa ismail. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan