Tuesday, September 2, 2008

obstructive lung disease

obstructive lung diseases(OBL)

hmmm..belum tulis tapi dah rasa susah nak terang dalam bahasa melayu,aiy0ooo

ok,berdasarkan tajuk entry,kita kena tahu dulu apa maksud OBL,dah nama pun obstruction so mesti ada kaitan dengan obstruct dekat mana-mana airway tract,tak kira la dari nose sampai la bronchiole..tapi yang ada dalam my medical book ni takde la plak obstruct dekat hidung.kalau hidung apa ek?taik hidung banyak?(kalau faten baca,mesti dia cakap,"nenex betul!")

dalam OBL,pesakit akan mengalami masalah pernafasan sebab ada airway limitation disebabkan ada obstruction.so,bila ada airway limitation,kuranglah O2 yang masuk dan CO2 yang keluar.nanti dalam badan org tu ada banyak CO2 and boleh dapat acidosis,aiyoo penyakit sudah~~selain itu,FVC might be normal and for FEV1,for sure la berkurang sebab Co2 susah nak keluar.lepas tu bila dan CO2 tak boleh keluar dari peparu,peparu dia akan besar,dari chest xray kita nampak kawasan hitam dekat lung tu besat,hyperinflated.dan bila peparu tu dah besar,pesakit akan susah nak bernafas,macam manala nak bernafas,kalau nak kembang lagi,boleh meletup peparu tu,so dia dapat chest thighness.and dia akan guna accessory muscles untuk tolong dia bernafas(my study groupmate,kita dah cover muslces ni,jangan lupa!)

selain asma,ada 2 lagi penyakit OBL
  1. emphysema
  2. chronic bronchitis
dua-dua penyakit ini juga dikenali sebagai chronic obstructive disease sebab dia irreversible.kalau asma dia reversible.

emphysema
emphysema berlaki disebabkan oleh dilation of the respiratory bronchioles or the alveolar duct to the end.ada dua jenis emphysema yang penting.centriacinar and panacinar.

  • centriacinar
the dilatation of the lung occur at the respiratory bronchiole only and do not related with alpha 1 antitrypsin deficiency

  • panacinar
dilatation occur at the alveolar duct and the alveoli,and a/w alpha 1 anttrypsin deficiency.

alpha 1 antitrypsin
  • berperanan sebagai antiproteolytic.apabila seseorang itu merokok,nicotine yang dibebaskan akan meransang pengumpulan sel-sel neutrophil dan seterusnya membebaskan proteolytic enzyme yang membuatkan tissue damage dekat lung.so bila ada antitrypsin,dia boleh kurangkan aktiviti tissue damage.bila takda damage,takdela dilatation.bijak tak?
centriacinar dan panacinar memang sangat berkait rapat dengan smoking.selain membebaskan nicotine,rokok juga menyebabkan terbentuknya free radical.free radical ini akan menginactivatekan anti trypsin yang ada dan seterusnya menyebabkan tissue damage.

pure emphysema berkait rapat dengan pink puffer.kak ro cakap sebab dilation tu berlaku dekat area hujung2,gaseous exchange occur sebab tu patient hyperventilate walaupun muka dia blushing(blushing sebab banyak oxygenated blood,hyperventilate sebab nak removekan CO2 tu).

p/s: mengantukla,nanti kalau rajin,i make a new post regarding chronic bronchitis plak.

-ilmu tanpa amal,ibarat pkok tidak berbuah-




1 comments:

lukachikuto88 said...

of course la faten baca blog ena...tapi faten tak ckp pon nenex btol...=p

ena, sori, aritu janji nak terangkan apa beza pink puffer and blue bloaters kan, lupa...huhu!

InsyaAllah, nanti faten tulis and GT kat ena ye....

Post a Comment

 
Copyright 2009 ainaa ismail. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan